Konstrummet

Farbror Olles Gånglåt
Här hälsar Dig Farbror Olle varmt välkommen!

Olle Näslin

Olle Näslin

Med ett kraftfullt handslag om personen var av manligt kön, men gärna lite mera ”close-up” om besökaren var kvinna.

Alltid med stor nyfikenhet, stark närvaro och en doft av favoritrakvattnet Aramis omkring sig.

Olof Näslin, född på nyårsdagen 1917 i Fagerdal och död 23.10 2010 i Mörsil, var en estet uti fingerspetsarna och en samlare av Guds nåde.

Främst då av mineraler och vackra stenar. Många tusen var de stenar som hackades fram ur berget, inhandlades på mässor runtom i världen, och som vandrade genom hans händer, identifierades, etiketterades och stoppades i små eller stora askar.

Den samlingen, som efter decennier av obruten verksamhetsiver, så småningom  blev Norrlands största amatörgeologiska samling, skänkte han 1997 till Föreningen Huså Herrgård.

(För mer information om Olles livsgärning, se: op.se)) (Minnesord)

Invigning av Huså Mineralmuseum i aug-10

Vid invigningen av Huså Mineralmuseum i aug-10

Redan som bodbiträde i Hammerdal köpte Olle sin första tavla för ett förskott på lönen. Han tyckte själv redan i unga år om att teckna och måla och gick bl.a som elev hos David Cederberg i Östersund på 40-talet.

Med tiden blev han något av en konstfilosof och kännare av framförallt jämtländska konstnärer och deras verk. Många av konstnärerna kände han och umgicks med personligen, och inhandlade deras alster, ibland innan oljan torkat på staffliet. Tavlor såldes och köptes hela livet igenom, ända in i det sista.

Alla transaktioner, så gott som dagligen noggrant bokförda i hans många pärmar.

 

I Olles anda driver jag nu galleriet vidare ett tag framöver, vilket jag tror att han skulle gillat. Det ges också härmed en möjlighet att dyka ner i hans lilla konstbibliotek och bläddra i åtskilliga pärmar och mappar för den av jämtländsk konsthistoria intresserade besökaren.

Liksom Olle säljer och köper jag tavlor lite då och då och allteftersom tiden går så förändras samlingen och präglas alltmer av mina egna preferenser.Nu (i juli-2015) består samlingen till stor del av mina egna inköp.

Är det något konstverk som intresserar dig, kontakta mig så kan vi säkert komma överens om ett rimligt pris.

Det går också bra att bestämma tid för privat visning för den intresserade..

 

lokalen2

besöksräknare

Comments are closed.