Primus Mortimer Pettersson

Bildkonstnär, tecknare, född 1895 i Östersund, död 1975 på Frösö. Autodidakt. Naivist. Han målade i het, dramatisk kolorit, minnen från resor i hela världen.

Han gick till sjöss 1914 och blev skadad vid en olycka ombord. Han hade blivit intagen på ett sjukhus i Vancouver, och fördes hem till dåvarande psykiatriska avdelningen på Frösö sjukhus, Frösön 1929. Under tiden som patient på sjukhuset uppmärksammade en läkare hans talang och intresse för målning och teckning. Han försåg honom med färg och pannåer och resultatet har funnits att beskåda överallt i landstingets byggnader och lokaler i form av talrika och färgstarka målningar och teckningar. Under 45 år var han patient på Frösö sjukhus. Under sin tid där skapade han runt 15000 teckningar och målningar. 1966 fick hans konst sitt första stora genombrott utanför länet med utställning i Stockholm.

Hans arvingar skänkte en betydande del av hans produktion till landstinget för att den skall finnas kvar i en offentligt ägd konstsamling, tillgänglig för allmänheten. Det gåvobrev som landstinget fick ta emot 2006, omfattar ca 280 verk.

Utställningar: i Sverige, Basel och Sao Paulo, Brasilien. Representerad: Moderna Muséet i Stockholm, Malmö Museum, och Östersunds sjukhus.

 

 

40. Månsken i hamnen (52x44)

40. Månsken i hamnen (52×44) (Såld juli-11)

 

Bygränd. Olja på pannå (inköp feb-14)

Bygränd. Olja på pannå (inköp feb-14)

Nästa:

Comments are closed.