Maria Wrangel

 

 

 

 

 

 

Maria Wrangel (1861-1923) växte upp i Östersund och var dotter till landshövding J.G. Asplund. Efter skoltiden flyttade hon till Stockholm och började först studera musik, men övergick sedan till studier i måleri och teckning vid Tekniska skolan och därefter vid Konstakademien.
Efter konstutbildningen reste hon till Paris, och som många andra svenska konstnärer studerade Wrangel vid Académie Colarossi. Wrangel fick vid ett par tillfällen under denna tid på 1880-talet målningar antagna till den årliga jurybedömda Salongen i Paris, men hon är trots dessa meriter ett exempel på en kvinna och konstnär som inte fick något egentligt erkännande under sin livstid och som marginaliserats i konsthistorieskrivningen.
År 1907 flyttade Maria Wrangel tillbaka till barndomsstaden Östersund. Hon tog där aktiv del i stadens kulturliv, deltog i utställningar och undervisade i teckning och måleri vid Aftonskolan. Wrangel gav heller inte upp sitt eget skapande. Hon reste runt i Jämtland och, kan man säga, samlade på motiv som hon senare målade. Det var framförallt det jämtländska landskapet i trakterna kring Åre och Östersund som låg henne varmt om hjärtat. De många målningarna av snötäckta berg, fjällsjöar och låga moln är troligen utförda direkt framför motivet.

 

 

64. Fjällmotiv (54x47) 1500:-

64. Fjällmotiv (54×47)

Nästa:

 

Comments are closed.