Albin Amelin

Bildkonstnär, född 1902 i Chicago, Illinois, död 8 februari 1975. Han studerade vid Tekniska skolan i Stockholm, samt på egen hand i Paris. Han inspirerades av de stora expressionisterna.

Han var en av representanterna för gruppen Färg och form och en politiskt medveten bildkonstnär. Hans motiv var ofta socialt betonade, arbetarskildringar till exempel: Fanor över bron,men han målade även landskap och blomstermotiv. Han målade brutalt kraftigt med mustiga färger, grova konturer och tjockt med färg. Han var känd för sitt våldsamma temperament och han älskade färgen, vilket framgår av hans tavlor.Han var en marxistisk agitator som även i konsten ville använda sitt måleri som vapen.

1937 gör han en resa till Moskva och han målar Morgon i Sovjet. Han angriper kraftigt i sina målningar borgarklassen, Franco och Hitler.

I samband med ILO:s50-årsjubileum gav svenska postverket ut ett frimärke med motivet Industriarbetare av Amelin.

Representerad: Nationalmuseum, Moderna muséet, Borås konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Norrköping Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Nasjonalgalleriet i Oslo, samt i Tretjakovgalleriet i Moskva.1934 utgav han den antinazistiska tidskriften Mänsklighet.

 

 

95. Modell (68x104) 2000:-

95. Modell (68x104) (Såld maj-11)

Nästa:

 

Comments are closed.